Begrepp kring skrädderi

Medan jag satt och surfade runt på diverse skrädderisajter trillade jag över denna utmärkta text om herrkostymer:

http://thedronesclub.wordpress.com/2008/07/16/skillnaden-mellan-olika-typer-av-kostymer/

Högst läsvärd för alla grabbar med kostymdrömmar. Skrädderi är lite av en djungel och det tar en del tid att hitta rätt, både vad det gäller pris, stil och kvalitet.
Det man kan säga säkert är att en kostym inte bara är en kostym. Man kan inte beställa en måttsydd kostym från någon asienbaserad firma och hoppas på något som ser ut som Paul Smith. Det kommer det givetvis inte att göra.
Alla firmor har sin egen åsikt vad det gäller vidd i plagg, snitt de betraktar som standard osv. Många firmor levererar standarskostymer 1-A, ingen direkt modegrad men helt acceptabelt att bära till jobbet.
Har du inte råd med skräddarsytt så gäller det att forska ordentligt. Många märken har måttsytt, till exempel J.Lindeberg.
Regeln för att ändra en köpt kostym är att den bör inte vara flera storlekar för stor, det är viktigt att du köper en som är så nära din egen storlek du kan komma. Det blir inte alltid snyggt att sy in för mycket. Harmonin i skräddade plagg kan vara känslig och det kan bli lite väl tydligt att du försökt sy in den. Ju mer som behöver sys in desto fler sömmar måste öppnas vilket givetvis blir dyrare. Det blir oftast väldigt fult att ta in hela vidden i bara en söm.
Ibland kan det också hända att man inte kan lägga ut i en söm. Många syntetuppblandade tyger får permanenta märken efter den gamla sömmen som man inte kan pressa bort. Vet du att du vill kunna fila på passformen, välj alltid en bättre tyg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *