Mikrolån blev räddningen för skräddare med många uppdrag |
Hon är skräddaren som har sytt scenkläder till operaföreställningar, formgivit en kappa av torv och råsiden dekorerad med snigelskal och tillverkat traditionella arbetskläder till kvinnliga präster. För några år sedan startade Ellen Wiström sitt företag och i vintras hade hon så mycket uppdrag att pengarna inte räckte till att köpa in allt material som behövdes för att utföra uppdragen. Almis mikrolån blev räddningen.
Ellen Wiström är inne i en intensiv arbetsperiod. Den lilla ateljén vibrerar av energi och ställningen med kläder som ska bli klara närmaste dagarna är full. Där hänger en gammeldags marinblå polisuniform med guldknappar som Ellen har ritat, konstruerat och sytt efter en förlaga från 1800-talets slut. Här hänger också en turkosblå 1700-talsblus i mollskinn med gigantiska puffärmar, en skräddad kappa av torv och råsiden, en vattenskadad modern brudklänning och en helt vanlig svart kavaj med för långa ärmar.
Mikrolån blev material– Jag har haft mycket uppdrag sedan jag startade, säger Ellen. Visst går det fortfarande upp och ner men ofta har jag väldigt mycket att göra. En period fick jag så många uppdrag att pengarna inte räckte att köpa in material till allt som skulle göras. Då kontaktade jag Almi och fick ett mikrolån som gjorde att jag kunde göra alla inköp och dessutom skapa ett litet förråd av tyger, tråd och band. Den akuta krisen löste sig med hjälp av lånet och förrådet gör fortfarande att jag inte står där tomhänt vid en stor beställning, säger Ellen. Förståelse för formEllen är intresserad av historiska plagg och annorlunda material. Hon berättar att hennes studier i konsthistoria och kulturarv ger en djupare förståelse för plaggens konstruktion och design. Förutom många intressanta uppdrag till Svenska kyrkan har den kunskapen öppnat vägar till annorlunda projekt och inbjudningar till olika utställningar. Under sommaren ska Ellen ta fram ett textilt verk som ska ställas ut i Reijmyre under hösten. Ursprunget till utställningen är en affär med brudklänningar som råkade ut för en vattenskada och skänkte alla förstörda klänningar till skrädderiförbundet. Nu arbetar östgötska formgivare med att använda klänningarna till nya textila uttryck. Kaftaner och brudklänningarUnder flera somrar har Ellen gjort scenkläder till Vadstena-Akademiens operaföreställningar och inför den här sommaren har hon sytt en brudklänning i Audrey Hepburn-stil, en kaftan inför en prästvigning och tidstypiska kläder till personal i Gamla Linköping. Projekten är många och inget är det andra likt. Bollar i balansParallellt med skräddaruppdrag så undervisar Ellen flera dagar i veckan både på gymnasiet och en folkhögskola. – Jag får verkligen kickar av undervisningen, säger hon. Mina elever är vuxna och väldigt motiverade. De ger mig mycket tillbaka.
Men det är många bollar i luften som ska balanseras och Ellen har bestämt sig för att hon vill ha en mentor. Hon har gått en introduktionskurs på Almi och väntar just nu på att få veta vem hennes mentor blir.
– Jag behöver någon utomståendes blick och erfarenhet. Någon som är van att driva företag och kan hjälpa mig att få styrsel på verksamheten, avslutar hon.
Fakta om skräddaren Ellen WiströmOrt: LinköpingÄgare: Ellen Wiström äger och driver företaget sedan 2007.Aktuellt: Fick ett mikrolån genom Almi när beställningarna var så många att pengarna inte räckte till materialinköp för att färdigställa uppdragen. |