Skrädderitraditionen går långt tillbaka i många länder, Sverige är inte ett undantag. Här kommer ett gäng från ”Skräddarlexikon”…
- bumsen – bli avskedad omedelbart
- förkrängd – misslyckat arbete
- guldfisk – färdigt men ännu ej betalt jobb
- kanongjutare – byxskräddare
- kluthål – paspoalerat knapphål
- krympa kroken – nyanställd bjuder de nya kollegorna på brännvin, kroken syftar på den vrå där han skulle få sitta och jobba
- mura – sy alldeles för täta stygn, sömmarna blir för kompakta
- nåltam – -när en lärling lärt sig de första grunderna
- skräddarbock – skämtsam, något nedsättande benämning på skräddare, 1800-tal. Skräddare betraktades i folkmun som lite klena och små, men knipsluga och ”full i fan”. Han behövde inte, skojade man, en häst för att ta sig runt, det räckte med en mager bock.
- Skutt – kämpande frilansare och enmansföretagare, nedsättande term.
- skölja kroken – bjuda på brännvin när man slutar på jobbet.
- skörd – liknar allt för- och underarbete, provningar och färdigställande med att odla en åker. Var skörden god så sitter plagget bra, alla föreberedelser har fallit väl ut…
- spik – plagg som gått fel eller av annan anledning inte kunnat överlämnas till kunden, kommit på spiken.
- svin – beställning som du syr på som redan är betald. Förskottsbetalning= svina.