Skötselråd

images14 Tvätt & strykning

1. De flesta plagg kan tvättas i maskin (undantagen har egna sektioner nedan), Tvätta på låg värme på korta program. Underkläder, t-shirts och strumpor och lakan ska tvättas hårdare, de tar ju trots allt den värsta smällen men övriga kläder kan tvättas mer varsamt.

2. Känsliga plagg som b-håar, en del ulltröjor och fina blusar och en del klänningar tvättas i fintvättsprogrammet, gärna i tvättpåse för att sedan plantorkas.

3. Flytande tvättmedel fördelar sig bättre än pulver.

4. Schampo är underskattat när det gäller ylle och siden. Båda två är animaliska fibrer, precis som ditt hår. Använd ett ofärgat och milt och handtvätta i ljummet vatten.

5. Torktumling sliter ut plaggen fortare.

6. Strykta plagg är mer smutsavvisande än ostrykta men var försiktig med värme till olika typer av material. Tyg med paljetter och nitar är svåra att stryka och tål bara mycket låga temperaturer, likaså polyester.images55

 

Ylleplagg

ska först och främst vädras. Ullfibrer är annorlunda från till exempel bomull och släpper ifrån sig smuts mycket lättare. Häng ut ditt ylleplagg på balkongen för en uppfräschning. Vattentvätt kan också göras på de ställen som smutsas mest, i kombination med vädring.

Kostymer är bäst att lämna till kemtvätten, speciellt om du inte vet hur den ska pressas efteråt. Tröjor kan du däremot tvätta själv. index33

Maskintvätt kan vara riskfyllt eftersom ylle kan filta ihop sig. Ett ylleplagg som en gång krympt går inte att rädda. Jag har själv sköljt upp kappor och rockar i badkaret med gott resultat. Om du är osäker på om du klarar att pressa plagget snyggt igen kan det vara värt att lämna det till kem, eller till mig. En del rockar och kapport har nästan inget underarbete som tappar form vid tvätt medan andra kan ha allt möjligt mellan yttertyg och foder, då krävs det vana för att fixa det efteråt.  Använd ljummet vatten och skonsam tvål eller Y3. För äldre kappor kan du behöva skölja flera gånger men äldre ytterplagg kan bli förvånansvärt fina av att sköljas ur. Det samlas mycket vägdamm nere i tyget under åren.  Handskas varsamt med tyget under tvätt, det ska inte gnuggas.

Efter vattentvätt är det bäst att plantorka ylleplagg på en ställning eller handduk för att inte riskera att det drar snett. Försök först få bort så mycket vatten du kan.

Efter detta behöver plagget pressas och strykas. När man pressar ylle behövs tre faktorer: fukt, värme och tryck. Partiet du pressar måste bli torrt innan du pressar vidare, annars kryper skrynklor tillbaka. Om tyget tenderar att bli blankt ska du lägga en kökshandduk emellan eller pressa från baksidan av tyget.

Ylleplagg, precis som andra kläder, trivs att förvaras i klädpåse som andas.images77

Ylle kan dra till sig skadeinsekter som äter hål i tyget. När dessa kommit in i din garderob kan de vara svåra att bli av med. Det sägs att mal inte tycker om cederträ och det finns kulor eller block att köpa på olika nätsajter, i förebyggande syfte. Vädring och tvättning av ylle plagg som lagras är viktigt, mal verkar inte gilla rena och vädrade plagg lika mycket. Är olyckan framme kan du frysa ner alla dina kläder och skura av alla ytor. I värsta fall kan Anticimex hjälpa till.

Ylleplagg som fått malhål kan lämnas till en konststoppare för räddning.

Finklänningar

Bal-, brud- och aftonklänningar är bäst att lämna till kemtvätten men testa gärna att vädra dem först. Vissa modeller som inte innehåller massor av tyll och pärlor och många lager tyg kan ofta handtvättas med gott resultat, men jag rekommenderar inte att tvätta siden själv. Det går, men det finns alltid en risk av lystern i tyget påverkas. Vattentvätt kan ge goda resultat på äldre plagg som luktar, bara du är försiktig. Du behöver inte alltid så starka tvättmedel, jag använder själv ett milt shampo på många tyger(bomull behöver hårdare tvätt). Precis som med ylle är det viktigt att du inte gnuggar tyget eller hängtorkar det innan det börjar bli torrt.

Förvara klänningen i en klädpåse som andas och inte mosar ihop kjolen för mycket. Tvätta alltid plagget innan du arkiverar det i garderoben, svett och deodoranter kan jobba vidare på ditt plagg efter användning…

När du stryker festtyger ska du vara mycket försiktig. Vattendroppar kan till exempel lämna märken så ha inget vatten i strykjärnet! Var också mycket försiktig med värmen, testa på ett dolt hörn på klänningen för att se vad tyget tål innan du pressar resten av plagget. I vissa fall kan en Tobi/ångstation göra under på tyll, chiffon och liknande som inte gillar/är besvärligt att planstrykas på brädan.

Päls

Päls tvättas inte gärna i vatten men torrschampo/potatismjöl kan faktiskt fungera, speciellt på pälskragar. Kamma sedan ur pulvret och vädra och skaka noggrant.

 

images13Fläckar

Tänk först på:

Läs alltid tvättråden först.

Bomull, lin och viskos är naturmaterial som är känsliga för syror som till exempel citronsyra eller ättika.

Ull och silke är känsliga för alkalier som till exempel tvållösningar, ammoniak och blekmedel.

Acetat och triacetat smälter i kontakt med aceton (testa att droppa nagelacksborttagning någon gång, tyget förvandlas till en gegga som sedan torkar till tunna flagor..)

Tyger med olika typer av ytbehandling skadas av fläckborttagningsmedel. Testa med våtservetter/makeupservetter istället.

Det finns en del färdiga fläckborttagningsprodukter och de biter helt ok på vissa saker, enligt de tester jag läst är dock ingen av dem riktigt bra mot rödvin eller tomatsås. Det finns till och med en produkt mot just vin men den höll heller inte måttet (enligt Råd & Rön). Rött pigment är en av de svårare fläckarna att få bort.

 

Rött vin – Häll rejält med salt över fläcken som då absorberar en hel del av vinet. Resten får du försöka få bort med tvätt. Det sägs också att vitt vin motverkar rött vin. Kirurgplagg är gröna av en anledning. Gröna tyger absorberar rödvin bättre, speciellt buteljgrönt (om du är orolig och ska välja färg på balklänningen…)

Blod – En liten blodfläck löses faktiskt bäst upp av ditt eget spott (blod och spott från samma person), skölj sedan i kallt vatten. Alternativt sköljer du omedelbart i kallt vatten och tvättar sedan i enzymtvättmdel (men som sagt, om det är siden kan det vara värt att testa knep ett först, gnugga bara inte så mycket).

Smink- Fett smink som foundation behöver lösas upp och ett knep är att badda på glycerin (kan köpas på apoteket). Glycerin biter även på intorkade fläckar. Fläcken kan även sänkas ner i ammoniaklösning.  För känsliga tyger som siden kan det vara värt att testa nya fläckar med potatismjöl eller kritpulver (annars kemtvätt). Läppstift tvättas genast i saltvatten eller ättika. Intorkat läppstift löses upp med glycerin. I värsta fall kan du testa T-sprit men en del tyger tål inte så hård behandling. Tvätta sedan i enzymtvättmedel. Testa även Vanish.

Fettfläckar- Har du spillt olivolja när du lagat mat? Börja med att hälla på potatismjöl eller liknande och låt mjölet suga upp så mycket som möjligt. Borsta bort, upprepa. I värsta fall kan du testa lacknafta, i alla fall om tyget tål det, tvätta sedan i enzymtvättmedel.

Svett – svettlukt kan i vissa fall tas bort med ättika som duttas på där det luktar mest (ofta i armhålet). För att skydda nya plagg kan det vara värt att sy in svettlappar, speciellt om du vet med dig att du ofta blir väldigt varm. Innehåller plagget stora mängder syntet är dock svettlukten där för att stanna.

Källor: Råd & Rön, Camilla Thulin, mig själv